Automatische lastoortsen

  • Geplaatst op
  • Door Hans Derksen
  • Geplaatst in Automatisering
Automatische lastoortsen

Automatische lastoortsen, of wel machine toortsen, zijn een belangrijk onderdeel bij de lasautomatisering. Automatische lastoortsen zijn er voor het MIG en voor het TIG lasproces.

Toepassing automatische lastoortsen

Automatische lastoortsenAutomatische lastoortsen worden vaak toegepast wanneer er sprake is van een hoge productiviteit,  veel van de zelfde producten gelast moeten worden en wanneer nauwkeurigheid vereist is. Ook bij het lassen in bepaalde hoeken en/of is de hoek zo moeilijk bereikbaar dat hiervoor ook vaak (speciaal aangepaste) automaten toortsen worden ingezet.

 

Automatische lastoorten en hulpmiddelen

Automaten lastoortsen (uitgevoerd met verschillende belasting, lucht of vloeistof gekoeld) kunnen zowel voor het Tig als voor het Mig lasproces worden gebruikt, vaak in combinatie met een lasautomaat. Dit kan een vrij eenvoudig systeem zijn zoals een wagentje, of via een systeem op rails of strip maar dit kan ook in combinatie met een lasrobot, hiervoor worden speciale ROBO lastoortsen met vaak afkoppelbare wissel voorstukken ingezet. Wel bekend zijn de lasrobots gebruikt voor de automotiv industrie, maar ook voor Tig lasprocessen worden automaten Tigtoortsen veelvuldig toegepast.

 

Wanneer gebruik je een automatische lastoorts?

Wanneer de standaard toortsen (welke vaak ook al leverbaar zijn met voorstukken die recht, gebogen of afkoppelbaar zijn) in bepaalde situaties niet de juiste lasnaad kunnen leggen, wordt er gebruikt gemaakt van speciaal uitgevoerde automaten toortsen, vaak wel uitgevoerd met de standaard slijtdelen.

 

Lasautomatisering

In samenwerking met onze leverancier Binzel kunnen we bijna voor elke situatie en toepassing de juiste Automaten-/ ROBO toorts hiervoor inzetten. Andere toepassingen van lasautomatisering zijn o.a. het Tig kouddraad aanvoersysteem en het orbitaal Tig lasproces, maar deze processen vallen buiten dit blog.