De gevaren bij het onderhouden van lasapparatuur

De gevaren bij het onderhouden van lasapparatuur

Dat je lasapparatuur goed moet onderhouden, hebben we al vaker besproken. Maar dat je lasapparatuur ook "te goed" kunt onderhouden, nog niet! Denk je het allemaal juist heel goed te doen, werkt het helaas averechts. Hoe zit dat nou? We leggen het vandaag uit aan de hand van 3 praktijkvoorbeelden vanuit onze technische dienst.

Schoonblazen lasapparatuur

Lasapparaten trekken vuil aan en koelen dan minder, om die reden moeten lasapparaten regelmatig gereinigd worden. Dat is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je lasapparatuur, zoals we als eens eerder in een artikel over lasapparatuur en onderhoud schreven. Waar je alleen voor moet waken, zoals we laatst bij een van onze klanten zagen, is dat je het vuil juist dieper de machine in blaast in plaats van uit de machine blazen. Helaas maakte het lasapparaat van onze klant vervolgens sluiting, met als gevolg hoge reparatiekosten, die voorkomen hadden kunnen worden.

Koelvloeistof in lasapparatuur

Controleer regelmatig of het lasapparaat wel voldoende koelvloeistof heeft. Dit is belangrijk om het lasapparaat goed te laten functioneren. We hebben al eens eerder een artikel geschreven over koelvloeistof voor lasapparaten. Maar het kan ook verkeerd uitpakken, zo zagen we dat onlangs bij één van onze klanten die regelmatig het koelvloeistof bij vulde, maar nu  werkt de pomp niet meer. Bij het openen van het koelsysteem bleek alles te zijn aangetast. De koelvloeistof was een dikke stroperige massa geworden, waardoor de leidingen verstopt zijn geraakt en de waterpomp vastliep. Helaas resulteerde dit ook in hoge kosten voor reparatie van het lasapparaat, de tank moest worden gespoeld, een nieuwe pomp, nieuwe leidingen en nieuwe koppelingen. Er zat voldoende koelvloeistof in, het ging mis doordat er verschillende types koelvloeistof door elkaar gebruikt waren in het lasapparaat. De gevolgen hiervan waren helaas groot.

Draadaanvoer reinigen

Om storingen in de draadaanvoer te voorkomen, dien je deze regelmatig te reinigen. Want door vuil slijten lagers en tandwielen sneller. Een van onze klanten dacht dat het een goed idee was om deze na het reinigen ook even goed in te vetten: "Dan loopt het allemaal wat beter" was de gedachte daar achter. Maar nee, dat is FOUT!! Juist door het vet blijft het vuil plakken en worden de problemen alleen maar groter! Het gevolg was dat de lagers vastliepen en de tandwielen afbraken.

Onderhouden van lasapparaten zelf doen

Zo zie je maar dat met goede bedoelingen de kosten voor onderhoud toch behoorlijk kunnen oplopen. Overleg met onze service afdeling wat je wel zelf kunt doen en wat je beter kunt laten. Wij helpen u graag goed met onderhoud.

(Afbeelding is eigendom van Lastraga/Cryogas)