Gehoorbescherming in de lastechniek - VLOG

  • Geplaatst op
  • Door Emiel Thijssen & Astrid Hop
  • Geplaatst in Veiligheid
Gehoorbescherming in de lastechniek - VLOG

Lassen geeft veel geluid! Daarom is het belangrijk om bij het lassen gebruik te maken van gehoorbescherming. In dit filmpje gaan we laten zien met wat voor geluiden je te maken kunt hebben en wat mogelijkheden zijn .

Gehoorbescherming vanaf 80 decibel

We hebben de laatste jaren een flinke documentatie opgebouwd over veiligheidsmiddelen in de lastechniek. Maar eigenlijk ontbrak de aandacht voor het gehoor nog in deze documentatie. Daarom hebben we deze maand een Vlog gemaakt over de verschillende geluiden waar je aan bloot kan worden gesteld. En naast de geluiden van het MIG/MAG lassen en TIG lassen en de afzuiging, zoals in ons filmpje wordt laten zien, zijn er natuurlijk nog veel meer geluiden zoals slijpen en schuren. Dit verhaal geldt natuurlijk niet alleen voor het MIG/MAG lassen en het TIG lassen, maar voor alle geluiden boven de 80 decibel. Want 80 decibel is de grens waarbij je gevaar loopt op (blijvende) gehoorschade.

Ademhalingsbescherming

Naast gehoorbescherming hebben we al vaker geschreven over ademhalingsbescherming. Zo bespraken we de mogelijkheden van verschillende soorten afzuiging, lashelmen met verse lucht toevoer en verschillende luchtfilters voor verschillende werkzaamheden.

Beschermkleding

Maar ook beschermkleding bij het lassen is zeer belangrijk. Er zijn verschillende soorten kwaliteitsleer welke kies je en wat is het verschil? Dit geldt ook voor lashandschoenen.

Lashelmen

Tenslotte stippen we nog heel even de automatische lashelmen aan, ook al hebben we hier al heel veel over geschreven. We kunnen gewoon niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk een goede lashelm is. Natuurlijk heb je andere eisen wanneer je incidenteel last, dan wanneer je dagelijks meters maakt met het lassen. Maar zorg altijd voor een goede bescherming. Je hebt maar 2 ogen en daar moet je zuinig op zijn. Daarnaast beschermd de lashelm ook de rest van het gelaat en kun je gebruik maken van speciale luchtfilters op de lashelm zoals een Adflo bij een Speedglas helm en een air filterunit bij ESAB.