Lasmanipulatoren

  • Geplaatst op
  • Door Emiel Thijssen
  • Geplaatst in Automatisering
Lasmanipulatoren

Lasmanipultoren zijn hulpmiddelen om de lastechniek aangenamer en prettiger te maken. Eveneens is het een eerste stap richting de automatisering. We gaan eens kijken naar welke varianten er zijn en wat er allemaal mogelijk zou zijn.

lasmanipulator

 

Verschillende leveranciers

Lasmanipulatoren zijn er met heel veel verschillende mogelijkheden, daarnaast is er keuze uit verschillende leverancier. Hoe weet je dan welke bij jou en het te lassen werkstuk past? Waar moet je op letten?

Draagvermogen

lasmanipulatorHet draagvermogen is een belangrijk punt waar je op moet letten. Hoe berekenen we dit? Want ja, 100 kg is toch 100 kg toch?! Maar niets is minder waar. Wanneer je een product inspant welke groter is dan 2 meter en hij komt ook nog eens onder een hoek op de manipulator te staan, dan zullen we anders naar de belasting van de manipulator moeten gaan kijken. We hebben dan te maken met de kracht, de arm en het moment. Op de afbeelding hiernaast maken we het duidelijk en als we er zo naar kijken kunnen we het ook begrijpen. Toch blijkt dit in de praktijk vaak totaal vergeten te worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een lasmanipulator.

 

Lasmanipulator in verschillende uitvoeringen

Naast de standaard draaitafel, bestaan er manipulatoren die in hoogte verstelbaar zijn of die je kunt kantelen. Op deze manier kan ook de hoek ingespannen worden. Natuurlijk zijn er ook manipulatoren die meer van deze functies hebben. Daarnaast heb je nog de keuze in verschillende gewichtsklassen. Zo is er voldoende keuze en dat maakt het ook des te belangrijker dat je de juiste keuze gaat maken. Wanneer de keuze valt op een te lichte manipulator, bestaat de kans dat het product niet egaal rond beweegt. Dit bemoeilijkt het lassen van het product. Een lassers moet namelijk de bewegingen volgen en wanneer je gebruik maakt van een robot, dan is dit onmogelijk om juist in te regelen. Laat je daarom altijd goed adviseren!