Plasma snijden met een autogeen snijbril ongeschikt!

Plasma snijden met een autogeen snijbril ongeschikt!

Plasma snijden en autogeen snijden zijn 2 verschillende technieken en daarbij komen ook verschillende gevaren kijken. Dat is de reden dat de veiligheidsmaatregelen bij autogeen snijden niet hetzelfde zijn als bij plasma snijden. In dit artikel lichten we dat eens goed toe.

Plasma snijden gevaarlijk UV-licht en infrarood

Tijdens het plasmaboog snijden wordt er een intens en onzichtbaar (UV en infrarood) licht geproduceerd, die de ogen en de huid kunnen verbranden. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste oogbescherming te gebruiken, denk daarbij aan een goede lasbril met zijkappen of een laskap of lashelm om u hiertegen te beschermen.

Kleur plasma snijbril

Aangezien dit licht intens is, voldoet een standaard Autogeen lasbril niet omdat deze meestal maar  een bescherming van Kleur 5 heeft. De aanbevolen beschermkleur zou moeten zijn:

Ampère   Beschermkleur WS   ISO 4850
< 100 amp   Nr. 8   Nr. 11
100 - 200 amp   Nr. 10   Nr. 11 - 12
200 - 400 amp   Nr. 12   Nr. 13
> 400 amp   Nr. 14   Nr. 14

 

Lashelm bij plasma snijden

Zoals u ziet is deze beschermkleur aanzienlijk hoger dan wat een standaard autogeen lasbril heeft, dus gebruik deze dus niet tijdens het plasma snijden, zelfs niet wanneer je maar kort moet snijden! Ons advies is gebruik een (automatische) lashelm met voldoende kleurbescherming, zodat u niet alleen uw ogen beschermd maar ook uw gezicht beschermt tegen verbranding.

Assortiment lashelmen