Snel cursus Elektroden lassen - VLOG

  • Geplaatst op
  • Door Astrid Hop & Emiel Thijssen
  • Geplaatst in Elektroden lassen
Snel cursus Elektroden lassen - VLOG

Er is al veel geschreven over het elektroden lassen. En wil je leren elektroden lassen, dan zijn daar vele opleidingen en cursussen voor. We gaan deze maand eens in het kort bekijken wat je allemaal leert op zo’n opleiding.

 

Opleiding elektroden lassen

We laten je in deze Vlog de belangrijkste beginselen van het elektroden lassen zien, maar wil je echt het vak leren, dan kun je het beste een lastechnische opleiding volgen. Je leert in deze opleiding de fijne kneepjes van het vak. De opleiding is opgesplitst in 4 verschillende niveaus. Hoe zo’n opleiding er ongeveer uitziet, beschreven we al eens eerder in ons artikel “Elektroden lassen en opleiding”.

 

Lassen met beklede elektroden

De laseigenschappen van de beklede elektroden worden bepaald door de leverancier. De belangrijkste eigenschappen zijn op het etiket af te lezen. Het lezen van het etiket is heel belangrijk als het gaat om elektroden lassen. Hier staat veel relevante en bruikbare informatie op die je nodig hebt als lasser. Omdat dit zo belangrijk is, zal etiket lezen ook een essentieel onderdeel zijn in de opleiding Lassen bekleden elektroden. Wij schreven overigens ook een artikel over de uitleg van het etiket elektroden.

 

Verpakking las elektroden

Nu weten we dus wat er op het etiket staat, maar dan zijn we er nog niet. Want welke verpakking kiezen we? Elektroden zijn verkrijgbaar in kokers, maar ook in omdozen. Vanwege de houdbaarheid van elektroden is het heel belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over hoeveel elektroden je nodig hebt. Deze berekening dien je niet vlak voor het bestellen te maken, omdat je volgende week aan een speciale opdracht begint, want het is niet alleen voor de lasser belangrijk om een zo klein mogelijke voorraad te hebben, maar dit geldt ook voor de leverancier en zelfs de producent. Dit alles vanwege de houdbaarheid en de kwaliteit van de elektroden. De meeste hardlopers zullen wel op voorraad zijn, maar de beschikbaarheid van specifieke of speciale elektroden zullen wat minder groot zijn. Toch is het verstandig, wanneer je een grote opdracht hebt met gangbare elektroden, deze ook tijdig te bestellen!

 

Houdbaarheid van laselektroden

Vanwege de houdbaarheid van de laselektroden is het zeer belangrijk dat elektroden op de juiste manier worden opgeborgen. De bekleding van elektroden trekt vocht aan, hierdoor worden ze onbruikbaar. Bewaar ze daarom droog, donker, in de originele gesloten verpakking en na het openen zijn ze nog maar beperkt houdbaar. Lees het allemaal anders nog eens precies terug in ons artikel over hoe je elektroden moet opbergen. Hierin beschrijven we naast de opslag van elektroden, ook het herdrogen van elektroden.

 

Wanneer gebruik je welke elektroden?

Het maken van de juiste keuze elektrode is misschien wel het aller lastigste stuk van het elektroden lassen, ook al lijkt dit misschien niet zo. Het komt namelijk regelmatig voor dat men aan de balie komt en een “gewoon pakje basis elektroden bestelt”. Punt 1, wat bedoelen we met een pakje? Een koker, of een omdoos? En punt 2, ook binnen de basis elektroden is veel verschil. Je kunt niet zomaar gaan lassen met de elektroden die “het lekkerste last”. Wanneer je in opdracht werkt, is er vaak een voorgeschreven type elektrode. Deze voldoet voor de werkzaamheden aan bepaalde eisen. Wijk je hier van af, dan kan dit enorm ten kosten gaan van de kwaliteit.

Maar we doen even een stapje terug, want wanneer kies je nou juist een basische, rutiel of cellulose elektrode? En dan heb je naast deze keuzes ook de mogelijkheid om te kiezen voor laselektroden voor speciale toepassingen, zoals bijvoorbeeld elektroden voor het pijplassen of de speciale elektroden met een hoog rendement.

 

Veiligheid

Tenslotte nog een niet geheel onbelangrijk onderdeel, namelijk de veiligheid. Bij het Elektroden lassen werk je met gloeiend heet metaal, komt er gevaarlijke straling vrij, werk je met hoge stroom spanningen en komt er lasdamp vrij. Genoeg redenen om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen bij het elektroden lassen. Wat je allemaal voor voorzorgsmaatregelen moet treffen, kun je lezen in ons artikel over “Elektroden lassen en veiligheid”.