Startproblemen bij het TIG lassen

  • Geplaatst op
  • Door Emiel Thijssen
  • Geplaatst in TIG lassen
Startproblemen bij het TIG lassen

Startproblemen kennen we helaas allemaal bij het TIG lassen. Dit willen we natuurlijk zo goed mogelijk tegengaan, maar hoe kunnen we dit het beste voorkomen? In dit artikel gaan we dieper in op dit probleem en hoe we het kunnen tegengaan.

Stroomovergang bij TIG lassen

Om het TIG lasproces te starten moet de stoom overslaan vanaf de wolframelektrode naar het materiaal. Echter wanneer er geen contact is kan er geen stroomovergang plaatsvinden in de normale elektrotechniek. Willen we toch een stroomovergang hebben tussen de wolframelektrode en het materiaal dan zullen we extra maatregelen moeten nemen.

Inert gas bij TIG lassen

Een van deze maatregelen zijn het gebruik maken van een inert gas wat de boog ioniseerd, ofwel er een stroomgeleider van maakt.

Hoog frequent (HF) stroom bij TIG lasapparaten

Daarnaast hebben de meeste TIG lasapparaten een Hoog Frequent stroom die er voor zorgt dat de stroom kan gaan lopen. Vroeger was deze HF stroom behoorlijk sterk maar met de nieuwe machine richtlijnen is deze behoorlijk laag geworden. Dit geeft een veiligere werkplek, maar heeft als nadeel dat deze lagere HF ook een beperking geeft in de lengte van de lastoorts.

Lastoorts bij startproblemen

Waar eerder een 15 meter lastoorts normaal was hebben we nu lasapparatuur die met een lastoorts van 15 meter geen HF bereik meer hebben. Om de start eigenschappen te verbeteren hebben we nieuwe wolframelektrode met Lantaan en Yttriumoxide. Deze legeringselementen zorgen er voor dat het TIG proces beter start. Maar bij het lassen wordt de wolframelektrode heet en dampen de legeringselementen eruit. Daarom is het belangrijk bij het slijpen van de punt eerst de wolframelektrode zuiver te slijpen. Hiermee bedoelen we het terug slijpen van de elektrode tot aan het homogene materiaal waarna we er een nieuwe punt aan slijpen. Op deze manier zullen we zien dat het aantal startproblemen afnemen.

Nog steeds startproblemen?

Blijven er startproblemen bestaan? Neem dan eens contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar de juiste oplossingen.