TIG lastoorts ontwikkelingen

  • Geplaatst op
  • Door Emiel Thijssen
  • Geplaatst in TIG lassen
TIG lastoorts ontwikkelingen

Niet alleen onder de lasmachines zien we grote ontwikkelingen, ook bij de TIG lastoortsen is dit het geval. Zagen we jaren terug nog regelmatig TIG toortsen bij ons op de reparatie afdeling, is dat nu al veel minder. Hoe dat komt? Nou daar gaan we eens naar kijken.

Ontwikkelingen bij TIG Toortsen

TIG lastoortsen hebben mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Regelmatig kregen we TIG toortsen ter reparatie aangeboden vanwege schakel problemen, gas-lekkage of lekkende koelvloeistof. De vernieuwde TIG toortsen zijn vele malen verbeterd doordat ze soepeler zijn geworden en kunnen worden aangepast aan de omstandigheden. Zwakke onderdelen zijn vervangen en de productie methodes aangepast om ons als TIG lasser toch een zo'n prettig mogelijke lastoorts aan te kunnen bieden.

 

TIG toortsen en slijtonderdelen

Kijken we naar de slijtonderdelen dan zie je dat deze steeds kleiner zijn geworden. Stroomwaterkabels zijn gesplitst en dunner waardoor de TIG-lastoorts steeds soepeler is geworden. En we zien dat de eerste meter na de handgreep beschermd wordt door een soepele lederen hoes.

 

TIG las ervaring

De bewegingsvrijheid van de TIG lasser staat centraal. Vanuit alle hoeken moet je met je lastoorts bij het product kunnen komen. Met een flexibel voorstuk kun je nog meer manoeuvreren. Er blijven echter nog wel belangrijke beperkingen om rekening mee te houden. Deze zijn te lezen in ons artikel over het draaien van TIG lastoortsen.

 

Gaslens

Het gebruik van een gaslens geeft ons de mogelijkheid om de wolframelectrode iets verder buiten de gascup te brengen. Hierdoor hebben we meer zicht op ons laswerk. Met nieuwe TIG machines kunnen we de boog nog meer beïnvloeden zodat het de lasser nog aangenamer wordt gemaakt. TIG lassen valt of staat met goed vakmanschap maar met een goed stuk gereedschap in je hand gaat het allemaal wel wat lekkerder.

 

Mogelijkheden bij TIG toortsen

Door het verschil van aansluitingen op de machine is het wat lastiger om de lastoorts uitwisselbaar te maken, zoals ook is te lezen in ons artikel over de mogelijkheden bij TIG toortsen. Met wat aanpassingen en goed overleg kunnen we er voor zorgen dat de storingen op de werkvloer tot een minimum worden beperkt.

 

De juiste TIG lastoorts

Ook voor TIG lastoortsen geldt, zorg dat alles goed op elkaar is afgesteld en gebruik de juiste lastoorts voor de juiste werkzaamheden. We zien ze regelmatig, een verbrande TIG toorts omdat er met een lichte watergekoelde TIG toorts zonder waterkoeling is gelast. Even logisch nadenken en er wordt veel ellende bespaart.