Wat is een Cobot in de lastechniek?

  • Geplaatst op
  • Door Emiel Thijssen
  • Geplaatst in Automatisering
Wat is een Cobot in de lastechniek?

Een Cobot past helemaal in het thema van deze maand. Een collaboratieve robot, ook bekend als een cobot, is een robot die in staat is om meerdere taken te leren, zodat deze de mens kan helpen. Het is een stap richting automatisering in de lastechniek zonder extreme investeringen in grote lasrobots. Menig lezer is waarschijnlijk nog niet bekend met de term "Cobot". Dus daar gaan we vandaag eens dieper op in!

Wat is het verschil in tussen een lasrobot en een cobot in de latechniek?

Een Cobot is een intelligente Robot die ontwikkeld is om samen met mensen te werken. Terwijl een lasrobots vaak voor geprogrammeerde machines zijn, welke steeds de zelfde bewegingen maken.

Kenmerken van een lasrobot

Hierdoor zijn lasrobots zeer geschikt voor het maken van series werkstukken. Omdat een lasrobot niet kan zien of voelen, moet hij altijd in een afgeschermde ruimte staan om geen schade of ongevallen te veroorzaken. Wanneer een arm van een lasrobot met een snelheid van 1 meter per seconden een beweging maakt is het niet handig als deze net naast je staat. Doordat een lasrobot vaak meerdere assenbesturing heeft, kan hij elke kant op bewegen en kan een beweging gevaarlijk zijn. Het is dan ook niet voor niets dat een lasrobot in afschermde cabines moeten staan.

Kenmerken van een Cobot in de lastechniek

Een cobot is een heel ander verhaal, want deze is speciaal ontwikkeld om met mensen samen te werken. Wanneer je samen gaat werken met een cobot in één ruimte zullen we dus de veiligheid moeten waarborgen. Het is dus belangrijk dat de bewegingssnelheid lager ligt dan bij een lasrobot. Bovendien zit er een extra beveiliging op een cobot, wanneer je hem aanraakt stopt de cobot direct. Op deze manier kan de veiligheid gewaarborgd blijven bij het werken met een cobot. Het besturingssysteem van een Cobot is eenvoudig te bedienen waardoor het programmeren snel te leren is. Hierdoor kan een Cobot  sneller ingezet worden voor meerdere producten.

Cobots vervangen geen mensenwerk

Cobots zijn met opzet ontworpen om de angst voor robots aan te pakken, mensen denken dat robots de wereld zullen overnemen. Een collaboratieve robot is niet bedoeld om de capaciteiten van de menselijke arbeider te vergroten, maar samen met de mens het werk aangenamer te maken. Dus niet in de plaats te komen van een menselijke werker.

Zelf lassen met een cobot?

Wil u meer weten over de Cobot of kijken of de producten met de Cobot gelast kunnen worden? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je verder in de wereld van automatisering.