Welke dikte TIG lasdraad heb je nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Emiel Thijssen
  • Geplaatst in TIG lassen
Welke dikte TIG lasdraad heb je nodig?

TIG lassen is een gescheiden lasproces. Dit heeft als voordeel dat we veel speelruimte hebben met de warmte en de draadtoevoer. Deze zijn namelijk niet gekoppeld aan elkaar zoals bij het MIG/MAG lassen of het elektrode lassen. In deze blog gaan we wat dieper in op deze voordelen.

Smeltbad beïnvloeden met TIG lassen

Wanneer we lassen met een bepaalde stroomsterkte kunnen we het smeltbad beïnvloeden met de lasdraad. Door het lasdraad in het smeltbad te dopen, koelen we de las. Als we dun TIG lasdraad nemen is het afkoelend effect een stuk minder dan met dikke TIG lasdraden. Een belangrijke reden dat de TIG draden er in verschillende diktes zijn. Zo heb je al een lasdraad van 1,0 mm, maar wil je een dikke dan heb je ze zelfs van 4,0 mm! En daartussenin heb je nog verschillende variaties zoals 1,2 mm, 1,6 mm, 2,0 mm, 2,4 mm en 3,2 mm.

Vaardigheden van een TIG lasser

De vaardigheden van een lasser, bepalen welke diameter TIG lasdraad je het beste kunt gebruiken. Sommigen werken graag met dunnere draden en willen bij het indopen 1 tot wel 2 cm lasdraad lengte toevoegen. Terwijl andere lassers graag met een dikkere draad werken en dan bij het indopen van het TIG draad enkel het smeltbad toucheren.

Kwaliteit las, met TIG lassen

Door het aanraken gaat er veel warmte in de dikke draad waardoor het smeltbad smaller wordt. Hierdoor ontstaan er smallere lassen. Het is de kunst van de lasser om hiermee te spelen en de voordelen naar zich toe te trekken. Daarom is TIG lassen, het lasproces waarbij lassers handvaardigheid het meest belangrijk is! Hierbij onderscheid een lasser zich met kwaliteit.

Kwaliteit lasser worden

Deze kwaliteit is enkel te leren door trainen, trainen, trainen, oefenen en nog veel meer trainen. Handvaardigheid is hierbij dus de kracht van kwaliteit, absolute beheersing op het randje van een paar millimeter vloeibaar materiaal. Wanneer we een dun draadje van 1.0 mm met een lengte van 1 meter stil willen houden is al moeilijk. Als we nu ook nog het randje van het smeltbad willen toucheren dan lijkt dit onmogelijk. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om het oefenen te bevorderen, daarover binnenkort meer!

Tig-lasdraad