Welke invloed heeft de temperatuur op gassen?

 Welke invloed heeft de temperatuur op gassen?

Het is winter en de eerste problemen met de gasvoorziening komen weer voor. De oorzaak? Bevroren reduceerventielen en niet goed werkende verwarmingstoestellen. Vandaag kijken we naar dit probleem, hoe kun je het voorkomen? En wat is de oorzaak?

Invloed temperatuur op reduceerventiel

Door het reduceren van drukken in cilinders met reduceerventielen naar werkdrukken is warmte nodig. Deze warmte wordt onttrokken aan de omgevingstemperatuur. Om nu zonder ingewikkelde formules van de thermodynamica dit uit te leggen voegen we wat foto`s bij.

Bevroren reduceerventiel

Iedereen herkend wel het bevriezen van het reduceerventiel bij grote afname of lage temperaturen. En daarmee hebben we direct ook de oorzaak van problemen met geen constante gasaanvoer. Hieronder hebben we twee foto`s van een Argon reduceerventiel zoals ze bij ons te koop zijn. Door de hoeveelheid messing zal het P2000 veel minder snel bevriezen dan het Tornado ventiel. De werking van het ventiel is identiek, een reduceer van 200 bar naar 16 liter flowbuis

Foto p2000 ventiel en de tornado

 

Heb je zo'n reduceerventiel wel echt nodig?

Wanneer we lassen in een werkplaats met een constante temperatuur van rond de 20 graden Celsius, zal het probleem niet zo snel voorkomen. Maar met buiten temperaturen van onder het vriespunt en grotere afnames kunnen hierdoor serieuze problemen ontstaan.

Hoe lossen we deze reduceerventiel problemen op?

Allereerst is het belangrijk te kijken wat de drukverschillen en de afname (doorstroming van gas) door het ventiel is. Daarnaast kan er met een verwarmingselement problemen onderdrukt worden. Ieder gas gedraagt zich anders bij verschillende temperaturen. Een gouden regel is er niet, maar met de jarenlange ervaring en een heleboel opgedane kennis, kunnen we veel problemen voorkomen!