KUKA AUTOMATISERING + ROBOTS : MEER DAN ALLEEN EEN ROBOT

  1. Home
  2. KUKA AUTOMATISERING + ROBOTS : MEER DAN ALLEEN EEN ROBOT

Automatiseren en Certificeren!
Er zijn de laatste jaren nogal wat grote en ingrijpende veranderingen ingezet in de laswereld en het einde is nog niet in zicht.... Lees meer...

Prijs op aanvraag Excl. btw

Product omschrijving

Productie en wijzigingen

Maar in die productie liepen we ook weer tegen problemen aan:

  • Geen geschikt personeel te vinden;
  • Niet kunnen concurreren tegen diverse andere landen; ( lees kosten en kwaliteit!!)

Dus er werd gekeken naar hoe kunnen we toch bepaald werk hier houden en er (weer) rendement uit halen en vooral de kwaliteit waarborgen?Een van de oplossingen is dan al heel snel om te kijken naar processen die voldoen aan die drie voorwaarden. Dan komen we al snel terecht bij de volgende mogelijke oplossingen:

  • Mechaniseren;
  • Automatiseren en
  • Robotiseren.

Nu komen we bij de kern van dit artikel, namelijk het certificeren van de bedieners van deze installaties.

Certificering bij automatisering

In het kader van de EN 1090 en al die andere normen zijn de handlassers allemaal gecertificeerd volgens de nieuwe norm ISO 9606. Maar ook de mensen die aan de robot staan of aan de mechanisatie of met een tractor aan het lassen zijn, ook die mensen zullen gecertificeerd moeten worden! Maar ook OP lassen en weerstandlassen vallen hieronder.
We lassen hier met heel andere parameters, bijvoorbeeld:

  • Zoals hogere voortloopsnelheid;
  • Hogere inschakelduur;

Dus ook voor de bedieners van de las-automatisering geldt dat zij aan moeten kunnen tonen dat zij over vakkennis beschikken. En zoals dat gaat in de laswereld is e.e.a. vastgelegd in normen. Kortom ook de bediener zal afhankelijk van de producten die gemaakt worden een lasproef moeten maken welke volgens een vooraf bepaalde norm beproefd moet worden. Sterker nog: afhankelijk van het gekozen lasproces zal er beproefd worden, dus ook voor weerstandlassen geldt deze certificering. Daarnaast zal de bediener meestal ook nog een vragenlijst krijgen waarop zijn kennis van het proces wordt getest. Het zou te ver gaan om hier alle mogelijke processen te gaan benoemen welke onder deze normen vallen. Hierover kunnen wij u informeren. Kortom ook het certificeren van de automatisering vraagt zijn aandacht en vakkennis welke niet onderschat mogen worden.

De juiste normering

Wilt u weten welke normering bij uw werkzaamheden hoort en wat het allemaal inhoudt, neem dan gerust contact op en wij zullen u verder te helpen.

Recent bekeken