Lastips

TIG lassen van rvs

RVS TIG lassen

Steeds meer materialen kun je verwerken bij het TIG lasproces. In dit artikel vertellen we je alles over het TIG lassen van rvs. Er zijn verschillende soorten rvs. Deze hebben elk zijn eigen inzet en toepassingsgebied. Omdat roestvaststaal traag stollend is, moet je vooraf weten met welke legering je te maken hebt. Maar ook waar het eindproduct voor wordt ingezet. Op basis van deze informatie maken we de keuze voor het lasproces en het toevoegmateriaal.

Goed voorbereid TIG lassen van rvs

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden wanneer je gaat TIG lassen met rvs. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je waar je op moet letten. Ga om te beginnen de volgende punten zorgvuldig na:

  • Met welk materiaal gaan we werken? 304 (308), 316, 321, 347 etc.
  • Wat zijn de eigenschappen van het te lassen materiaal?
  • Met welke materiaaldikte hebben we te maken?
  • Wat is de toepassing?

Als je hier een antwoord op hebt, maak je keuzes over:

  • Welke lasdraad we gebruiken
  • De lasverbinding
  • Of we werken met formeergas
  • En wat de nabehandeling is die we nodig hebben

De keuzes die we maken voor het RVS TIG lassen komen in een volgend artikel aan bod.

LAS TIP! Breek bij een stompe lasverbinding de laskanten. Zo blijf je de lasnaad goed zien!
TIG Aandachtspunt! Zorg voor een schone werkplek. Elk staaldeeltje dat op je roestvaststaal komt zorgt voor beschadiging van je materiaal!

Eigenschappen van het te lassen materiaal

Iedere rvs-legering heeft zijn eigen percentage Chroom (Cr) en Nikkel (Ni). Bij sommige materialen is het zelfs van belang of er wel of geen Silicium in zit. Daarnaast speelt het koolstofpercentage (C, ± 0,03 – 0,05%) een belangrijke rol in het materiaal. We spreken ook wel van ferritische (11- 27% Cr) of martensitische (10 – 14% Cr) roestvaste staalsoorten, het meest toegepast worden de austenitische (12 – 25% Cr en 7 – 20% Ni) soorten.

Waar wordt het eindproduct van RVS voor gebruikt?

Om goede keuzes te maken, is het ook belangrijk om te weten waar het eindproduct voor wordt gebruikt. Een product dat zeewaardig moet zijn heeft bijvoorbeeld hele andere eisen dan een RVS product in de levensmiddelenindustrie. Zo kan een product gebruikt worden voor onderstaande doeleinden:

  • Zeewaardig;
  • Levensmiddelen;
  • Hoge temperatuur of grote temperatuurwisselingen;
  • Interieur of decoratie;
  • Piping/ leidingwerk;

Materiaaldikte RVS

Afhankelijk van het materiaal waar we mee lassen, kiezen we de juiste diameter van de slijtonderdelen en de wolfram elektrode. Voor een optimale uitstroom van het beschermgas gebruik je een gaslens. Deze zorgt voor een laminaire uitstroom van het gas. Bij het TIG Lassen is de bescherming aan de achterzijde van het te lassen materiaal minimaal. De achterkant is in contact met lucht en oxideert. Bij roestvaste staalsoorten loopt de corrosie bestendigheid hierdoor sterk terug. Daarom is het advies om met sommige materialen of producten in een zogenaamde “couveuse” te lassen.

Om oxidatie te voorkomen kan men de achterzijde van de las beschermen door middel van “backinggas”. Argon, stikstof of stikstof/waterstof zijn gassen die als backinggas gebruikt worden. Backinggas verdringt of bindt de aanwezige lucht (zuurstof). Restzuurstof reageert met de waterstof en vervormt tot waterdamp. Waterdamp voert vervolgens met het gas af. Er zijn ook hulpmiddelen te verkrijgen om “kamers” te creëren die de hoeveelheid aan te voeren backinggas beperken.

Let op!: Bij meer dan 10% waterstof in de stikstof moet er afgefakkeld worden. Dit mengsel mag niet in gesloten ruimtes gebruikt worden.